GeoSCAN ще търси живот на Марс от 2020 година

GeoSCAN ще търси живот на Марс от 2020 година

През 2020 година НАСА ще започне да прилага специализирания вегетационен индекс на GeoSCAN при изследване на възможностите за развитие на растителност на Марс.

През последните години в програмата за сателитно наблюдение бяха въведени разнообразни нови функционалности, които привлякоха вниманието на фермери в България и чужбина. В края на 2016 г., технологията на GeoSCAN спомогна за изграждането на проект за оценка на промените в горските територии, разработен от Център за иновативно земеделие, със сътрудничеството на Посолството на САЩ.

Обещаващите резултати от проекта впечатлиха американските представители, а информацията за новата технология достигна дори до НАСА, чиито усилия в момента са насочени към активно търсене на планети, предлагащи благоприятни условия за развитие на живот. Една от тези планети е Марс и от НАСА смятат, че функционалностите на GeoSCAN, съчетани със специално разработения му вегетационен индекс, ще са изключително полезни за успеха на тяхното грандиозно начинание.

Предстои да бъде калибриран нов индекс, спрямо нуждите на проекта и са необходими редица тестове,  но кой знае – може би на първи април 2020 година ще се поздравим с откриването на живот на Марс, благодарение на GeoSCAN!