Най-голямото стопанство в Румъния за работата си с GeoScan!

Най-голямото стопанство в Румъния за работата си с GeoScan!

Стопанството Agricost S.A. , което обработва 570 000 декара на острова Insula Mare до Браила, Румъния използват платформата за сателитно наблюдение GeoSCAN вече една година.

Ето какво сподели мениджърът на Agricost, Лучиан Буздуган, по време на конференцията за Прецизно земеделие, провела се е Букурещ през месец февруари 2019 година.

Смятам че не можем да работим повече така, и да мислим че оглеждайки културите в движение или от колата ще е достатъчно за да знаем какво се случва на полето.

Вантидж (представителството на НИК Електроникс в Румъния) успя да ни покаже чрез сателитно-базирана иновативна платформа всеки квадратен метър от всички 57 000 хектара, които обработваме така че да знаем какво се случва там по всяко време.

Така можем да се намесим своевременно или да насърчим да се намесят тези, които имат задължението да разрешат евентуален проблем. Когато царевицата е над 1,5 метра кой знае вече какво има там? Или в слънчогледа? Освен ако не забележиш нещо по крайните редове.

Тази сателитна система, която определя вегетационния индекс въз основа на цвета и ти казва какво се случва на всеки хектар, на всеки квадратен метър, за мен е едно чудо. За нас, които обработваме толкова големи площи програмата е от голяма помощ.

Но смятам, че тази програма би била от голяма помощ и на фермерите, които обработват по-малки площи, точно поради причините, които изброих.

Благодарни сме на Вантидж за системата GeoSCAN, която за нас е много полезна.„

След едногодишна работа с платформата, Agricost решиха да подпишат 3-годишен договор с НИК за ползване на GeoSCAN. Освен наблюдението на развитието на посевите, благодарение на 30 метеорологични станции, доставени от НИК, агрономите на Agricost ще следят и важните климатични показатели като температура, валежи, скорост на вятъра, почвената влага и температура както и риска от болести.

„Ние искаме GeoSCAN да бъде платформата, в която интегрираме данните, които идват от различните машини – сеялки, пръскачки и комбайни както и сензори от полето“ заяви още г-н Буздуган.